Τσουρέκι Tasting!
Elia

Για πες; Πώς πέρασες τις μέρες αυτές; Έφαγες καλά; Όλα εντάξει;

Θέλω να μιλήσουμε λοιπόν για ένα θέμα διαχωρισμού, που προκύπτει αυτές τις Άγιες (μην τα συζητάς) μέρες. Θέλω να μιλήσουμε για εσάς και για εμάς. Μισό να εξηγήσω! Εσείς είστε αυτοί, που απολαμβάνετε όλα τα σχετικά με την γιορτή του Πάσχα: φαγητά, αρνιά, κατσίκια, κοκορέτσια, μαγειρίτσες, κ.τ.λ. Εμείς είμαστε αυτοί, που ούτε να τα μυρίσουμε δεν αντέχουμε… Σου εξηγώ, περνάμε δύσκολες στιγμές στα τραπέζια αυτά… Δεν έχω περάσει εγώ Πάσχα να τρώω μαρουλοσαλάτα σκέτη; Τι να σου λέω…

Άρα τι μας μένει να απολαύσουμε και εμείς; Ε; Τι; Τα τσουρέκια μας μένουν! Που ευτυχώς, σωθήκαμε Παναγίτσα μου, υπάρχουν σε κάθε σπίτι τις μέρες αυτές! Ναι, ναι, αυτές οι αρωματικές, γλυκές, μαστιχωτές φέτες που τις τρως μόνες τους, τις τρως με παρέα, και σε υλικό (μερέντα, μέλι, ταχίνι, γάλα, κ.τ.λ.) και σε άνθρωπο (με την οικογένεια, τους φίλους, τους έρωτες, κ.τ.λ.) και σου δίνουν τόση χαρά…

Βέβαια, έμαθα αυτό το Πάσχα, ότι η ζάχαρη σου δίνει μερική χαρά σου λέει, για κάποιες ώρες μόνο… και επίσης ευθύνεται για την κατάθλιψη, άκου τώρα…!! Αλλά δεν θα σταθώ σε αυτό τώρα… Για να περάσουμε λοιπόν και εμείς οι άλλοι καλά, σκέφτηκα στην πρόσφατη εκδρομή που κάναμε με φίλους για το Πάσχα, να κάνουμε μια δραστηριότητα, με όνομα Τσουρέκι Tasting!!! Θέλω στο σημείο αυτό, να σου πω πως είχα ανταπόκριση και κανένας δεν παραπονέθηκε για την συμμετοχή του. Πράγμα που με κάνει να πιστεύω πως και εσείς οι άλλοι, το θέλετε το τσουρεκάκι σας… Ατιμούτσικα… Άντε, έστω, δεν θα σε αφήσω με την αρνίλα στο στόμα, θα σου δώσω φετούλα!

Επιστρέφω λοιπόν στο διαγωνισμό. Για λόγους ευκολίας και με έλλειψη χρόνου, οι διαγωνιζόμενοι, τα τσουρέκια, ήταν παραγωγής μεγάλων αλυσίδων αρτοποιείων και ζαχαροπλαστείων. Δεν θα ονομάσω ξεκάθαρα τον προμηθευτή, θα σου πω απλά πως το διαγωνιζόμενο τσουρέκι με όνομα Β πήρε το όνομά του από το αρχικό γράμμα της επωνυμίας του προμηθευτή. Το ίδιο συνέβη και με το διαγωνιζόμενο τσουρέκι Κ και Τ.

Το ήξερες εσύ πως εκτός του ότι το τσουρέκι το ετοιμάζουν για το Αναστάσιμο τραπέζι, το συνοδεύουν ανελλιπώς με κασέρι;

Βρήκαμε λοιπόν, και στρώσαμε τα τσουρέκια διαγωνιζόμενους σε ένα τραπέζι πικ νικ εκεί δίπλα στο ποτάμι, το Βοϊδομάτη! Πολύ ωραίο και ειδυλλιακό το μέρος, να τα λέμε. Πρώτο στο διαγωνισμό, το τσουρέκι με όνομα Β, ήρθε για να μην μας εκπλήξει ευχάριστα. Θα ξεκινήσουμε από την συσκευασία, η οποία ήταν πρόχειρη πολύ, και θα συνεχίσουμε με το γεγονός ότι του έλειπαν οι ίνες και θρυμματιζόταν. Υπήρχε ένα σχετικό άρωμα αλλά δεν σου έσπαγε και τη μύτη. Ήταν σαν να έτρωγες, είπε το σύνολο των κριτών, ένα γλυκό ψωμί. Η βαθμολογία που συγκέντρωσε είναι 5,1/10.

Δεύτερος διαγωνιζόμενος, το τσουρέκι με όνομα Τ, σαφώς και κέρδισε τις εντυπώσεις από θέμα συσκευασίας, ήταν πολύ εντυπωσιακή. Επίσης όχι τόσο μαστιχωτό, αλλά με πολύ περισσότερα αρώματα! Δεν το λυπήθηκε ο παρασκευαστής, ούτε την μαστίχα, ούτε το μαχλέπι, ούτε τίποτα. Δεν ικανοποίησε ωστόσο τους ουρανίσκους μας, κάτι του έλειπε… Η βαθμολογία που συγκέντρωσε ήταν 6/10.

Τρίτος και τελευταίος διαγωνιζόμενος, το τσουρέκι με το όνομα Κ. Η συσκευασία ήταν σε σχήμα καραμέλας, με χρώματα που ορίζουν την παλαιότητα και το κύρος του προμηθευτή! Κάνω να το κόψω και να τες κάποιες ίνες παρουσιάζονται, και λες εδώ είμαστε, και αφράτο και μαστιχωτό! Το πλησιάζεις για δοκιμή ωστόσο, και δεν μυρίζεις, με την ίδια ένταση με το προηγούμενο, τα αρωματικά του. Γιατί βρε προμηθευτούλη μου…;; Ξέρεις τι καλό βαθμό θα σου δίναμε αν δεν τσιγκουνευόσουν τα υλικά; Με έσκασες!!! Η βαθμολογία που συγκέντρωσε ήταν 6/10.

Συμπέρασμα και θερμή παράκληση, να ανταλλάξουν συνταγές ο παρασκευαστής του τσουρεκιού Τ, με τον παρασκευαστή του τσουρεκιού Κ, να γίνει η δουλίτσα η σωστή, να απολαμβάνουμε και εμείς σαν άνθρωποι ένα τσουρέκι, σας παρακαλώ. Άλλη χαρά για το Πάσχα δεν έχω… Άντε, και που δεν δουλεύουμε… Επιπλέον, η μαζική παραγωγή στο τσουρέκι δεν αποδείχθηκε καλή… Πρέπει να απευθυνθώ στον μικρό παραγωγό για να βρω την γεύση τη σωστή και έτσι θα πράξω! Stay tuned… του χρόνου θα σε τρελάνω!!!

Υ.Γ.: Ένα ζαχαροπλαστείο στο Π. Φάληρο, Ρίο το λένε, έμαθα φτιάχνει πολύ καλό πράμα… έχεις άποψη να μοιραστείς μαζί μας;