To birthday or not to birthday

Elia

Όπου τώρα εμένα μου συμβαίνει το εξής, ο Αύγουστος είναι ο γενέθλιος μήνας μου! Για τον περισσότερο κόσμο τα γενέθλια είναι μια ευχάριστη μέρα, μια χαρούμενη διαδικασία κτλ! Για μένα ωστόσο επιτρέψτε μου να συστηθώ ξανά, Παρθένος με ωροσκόπο Λιοντάρι και Σελήνη στους Ιχθείς το να είμαι χαρούμενη στα γενέθλιά μου σχεδόν δεν συμβαίνει…. Θα προσπαθήσω, για τον λόγο αυτό να κάνω μια προσέγγιση στην κατάσταση μου αυτή. Φαντάζομαι δεν είμαι η μόνη στον κόσμο αυτό που αισθάνομαι έτσι, ε;  Θα τα πω εγώ. Όχι γιατί θα διορθωθεί απαραίτητα (ούσα στραβόξυλο) η κατάστασή μου, αλλά έτσι για να γίνει η καταγραφή! Εκτός λοιπόν από το ζωδιακό γίγνεσθαι έχω και τις παρακάτω σκέψεις να μοιραστώ μαζί σου!

 

Αρχικά εδώ υπάρχει παιδικό τραύμα, να τα λέμε, τα παιδάκια γεννημένα το καλοκαίρι με τα κλειστά σχολεία είναι ριγμένα πολύ. Σκέψου ότι όλοι οι φίλοι μου όταν ήμουν μικρή ήταν διακοπές και εγώ γιόρταζα σχεδόν μόνη μου με κάτι φίλους από το εξοχικό τα γενέθλιά μου. Πως να στο εξηγήσω τώρα, δεν είχα αυτό το του σχολείου το γενέθλιο, το παρτυ κτλ. που είναι η μέρα σου και τέτοια.  Με νιώθεις λίγο, ε; Μεγαλώνοντας και παθαίνοντας μια συνειδητότητα με έπιανε αυτό το κρίμα του απολογισμού, του πέρασε ένας χρόνος και πως τα πήγες; τα έκανες καλά; δεν τα έκανες καλά; Φαντάζομαι και εδώ με νιώθεις! Ε, όλο αυτό σε καλοκαιρινή σεζόν, σου ακυρώνει την ανεμελιά του Αυγούστου ρε παιδάκι μου… Θα μου πεις εσύ και θα έχεις δίκιο, κούκλα μου κάνε απολογισμό την πρωτοχρονιά μην με σκας,αλλά τότε τον βιώνω τον απολογισμό τι να σε κάνω….  Αμ το άλλο, το άγχος για το γιόρτασμα- κέρασμα, γιατί καλέ μου καλεσμένε να σε έχω άγχος εσύ να με έχεις…Πρέπει δηλαδή να προγραμματίζω δεν μπορώ τελευταία στιγμή να σε πάρω και να σου πω πάμε για scuba diving ή ελάτε σπίτι για πιτζάμα πάρτι ή ότι μου κατέβει στο κεφάλι την μέρα εκείνη, χωρίς άγχος και προετοιμασία Πφφφφφ…. Αμ το άλλο-άλλο, που κάθε χρόνο (μα κάθε χρόνο) θα κάνω ένα πέρασμα όλη την γκάμα των συναισθημάτων αναλόγως του ερεθίσματος και του μηνύματος που θα λάβω….Γέλιο Θυμό Κλάμα Χαρά Νεύρο όλα τουρλουμπούκι…. Αμ το άλλο- άλλο- άλλο, που η ηλικιακή απεικόνιση επιβάλλει ένα σωρό κοινωνικά κατεστημένα που πρέπει κάθε χρόνο να εξυπηρετείς αναλόγως. Σκέψου τι έχεις ακούσει όσο θυμάσαι τον εαυτό σου με υποχρεώσεις, ξεκινάω: να έχεις καλούς βαθμούς, να πάρεις πτυχίο σε ξένη γλωσσά, να πάρεις απολυτήριο, να περάσεις σε ένα καλό πανεπιστήμιο, να βρεις μια καλή δουλειά, να βρεις ένα καλό παιδί, να παντρευτείς, να κάνεις παιδί μέχρι εκεί έχω φτάσει μετά δεν ξέρω τι λένε….

Με τούτα και με εκείνα και μετά τα ηθικά διδάγματα τύπου μην κάνετε απολογισμούς και παιδιά το καλοκαίρι, τα αυθόρμητα είναι τα καλύτερα και προσοχή τι γράφετε στα μηνύματα που στέλνετε,  προσπαθώ να σκεφτώ τι είναι αυτό που θα μπορούσε να εξισορροπήσει την κατάστασή μου αυτή…. Αν κάτι έχω καταλάβει είναι ότι εκείνη την προβληματική για μένα ημέρα, θέλω δίπλα μου ανθρώπους που να είμαι σίγουρη ότι με αγαπάνε ότι χαίρονται που περάσαμε αυτόν τον γενεθλιακό μου χρόνο μαζί, που μου δείχνουν πως για την ημέρα εκείνη είναι διαθέσιμοι για εμένα και τις όποιες ορέξεις μου, που δεν είναι τσαρλατάνοι (σώνει και ντε πρέπει να έχουμε χαρά στα γενέθλια),που με κάνουν γεμάτες αγκαλιές και που μου εύχονται προσωποποιημένες ευχές, αυτές που μιλάνε στην ψυχούλα μου!!!!

Και τώρα που το έφερε η κουβέντα θυμήθηκα και θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σου την ανάλυση της καλύτερης ευχής γενεθλίων έτσι όπως αποτυπώθηκε απο τον φιλο μου τον George (ναι ναι τον Mr Seen , τον έχεις μάθει πια) για τα δικά του γενέθλια!!! Enjoy το αγόρι αυτό γιατί τα λέει φανταστικά!!!

Υγεία, Καύλα και Επανάσταση!!!

”Με αφορμή τα 37α γενέθλια μου και τις ευχές που έλαβα, διερωτήθηκα αν τελικά έχουν νόημα οι προγραμματισμένες ευχές, και αν έχουν ποια θα μπορούσε να είναι η ουσιαστικότερη όλων. Κατέληξα στην ευχή του τίτλου και σου παραθέτω τους λόγους.

Σαν την υγεία δεν έχει.Θα δυσκολευτώ πολύ να βρω μία ευχή που να έχει ειπωθεί και να μην περιλαμβάνει άμεσα ή έμμεσα τη λέξη υγεία. Ακόμα και όταν λέμε ένα σκέτο «Χρόνια πολλά» εννοούμε πρωτίστως να είναι υγιή. Ποιος θέλει να ζήσει πολλά χρόνια αν δεν είναι υγιής;

Ἐκεῖ εἶναι ὅλη ἡ ἱστορία: εἶναι τὸ μοναδικὸ πρόβλημα. Γιὰ νὰ μὴ νιώθετε τὸ φριχτὸ φορτίο τοῦ Χρόνου ποὺ σπάζει τοὺς ὤμους σας καὶ σᾶς γέρνει στὴ γῆ, πρέπει νὰ μεθᾶτε ἀδιάκοπα.

Σαρλ Μπωντλαίρ

Η συγκεκριμένη λέξη χάνει τη γραφικότητα της, αρκεί κάποιος να κάνει μια απλή βόλτα σε ένα νοσοκομείο, και παίρνει αμέσως τη θέση και τη σπουδαιότητα που της αναλογεί.

Εγώ να σου ευχηθώ η λέξη αυτή να παραμείνει γραφική σε όλη σου τη ζωή.

Καύλα

Θα μπορούσα να βρω μια πιο κομψή λέξη για να περιγράψω τις σκέψεις μου αλλά δεν το έκανα για δύο λόγους.

Πρώτον, ως άνθρωπος της επικοινωνίας ξέρω καλά ότι ένας τίτλος ο οποίος περιέχει τέτοιου είδους λέξεις έλκει τη περιέργεια και αυξάνει τα views.Ο κυρίαρχος σκοπός μου είναι να αποτυπώσω τις σκέψεις μου άλλα ότι παίρνει κανείς καλό είναι.

Δεύτερον, θέλω να τιμώ τη καταγωγή μου. Όσο και αν η φίλη μου η  Έλια με τραβάει στο Κολωνάκι, εγώ γέννημα θρέμμα Νικαιώτης, θέλω να έχω αυτογνωσία και να μην ξεχνάω από που ξεκίνησα.

Αν μου ασκούσε λογοκρισία η Έλια, πράγμα δύσκολο γιατί είναι δημοκρατικός άνθρωπος, η επιλαχούσα λέξη θα ήταν βγαλμένη από ποίημα του Μπωντλαίρ. Ο τίτλος αυτού «Μεθύστε» και για σένα που δεν το γνωρίζεις, απόλαυσε το!

Πρέπει νά ῾σαι πάντα μεθυσμένος. Ἐκεῖ εἶναι ὅλη ἡ ἱστορία: εἶναι τὸ μοναδικὸ πρόβλημα. Γιὰ νὰ μὴ νιώθετε τὸ φριχτὸ φορτίο τοῦ Χρόνου ποὺ σπάζει τοὺς ὤμους σας καὶ σᾶς γέρνει στὴ γῆ, πρέπει νὰ μεθᾶτε ἀδιάκοπα. Ἀλλὰ μὲ τί; Μὲ κρασί, μὲ ποίηση ἢ μὲ ἀρετή, ὅπως σᾶς ἀρέσει. Ἀλλὰ μεθύστε.

Καὶ ἂν μερικὲς φορές, στὰ σκαλιὰ ἑνὸς παλατιοῦ, στὸ πράσινο χορτάρι ἑνὸς χαντακιοῦ, μέσα στὴ σκυθρωπὴ μοναξιὰ τῆς κάμαράς σας, ξυπνᾶτε, μὲ τὸ μεθύσι κιόλα ἐλαττωμένο ἢ χαμένο, ρωτῆστε τὸν ἀέρα, τὸ κύμα, τὸ ἄστρο, τὸ πουλί, τὸ ρολόι, τὸ κάθε τι ποὺ φεύγει, τὸ κάθε τι ποὺ βογκᾶ, τὸ κάθε τι ποὺ κυλᾶ, τὸ κάθε τι ποὺ τραγουδᾶ, ρωτῆστε τί ὥρα εἶναι, καὶ ὁ ἀέρας, τὸ κύμα, τὸ ἄστρο, τὸ πουλί, τὸ ρολόι, θὰ σᾶς ἀπαντήσουν:

-Εἶναι ἡ ὥρα νὰ μεθύσετε!

Γιὰ νὰ μὴν εἴσαστε οἱ βασανισμένοι σκλάβοι τοῦ Χρόνου, μεθύστε, μεθύστε χωρὶς διακοπή!

Μὲ κρασί, μὲ ποίηση ἢ μὲ ἀρετή, ὅπως σᾶς ἀρέσει.

Ο Μπωντλαίρ έζησε στο Παρίσι, αν ζούσε στη Νίκαια ενδεχομένως να μας προέτρεπε να καυλώσουμε με κρασί, με ποίηση ή με αρετή.

Αυτό σου εύχομαι και εγώ, να έχεις κάβλα σε ότι κάνεις.

Και επανάσταση.

Η επανάσταση είναι μία βίαιη πράξη, φέρεται να είπε κάποτε ο Μίκης και δεν νομίζω να διαφωνεί κανείς μαζί του. Πριν πάρετε καδρόνια και πέτρες να βγείτε στους δρόμους, ας μιλήσουμε λίγο για επανάσταση.

Η μοναδική επανάσταση που δεν μπορεί να δεχθεί καταστολή είναι η ατομική.

Επαναστάτησε πρώτα ενάντια στον ίδιο σου τον εαυτό. Αυτή η επανάσταση θα έχει τη μεγαλύτερη βία, που θα κάνει ότι κακό έχεις δει στη τηλεόραση να μοιάζει με περίπατο στη λιακάδα. Αν καταφέρεις να δεις την αλήθεια σου, να της επιβληθείς και να την εξελίξεις, θα έχεις επιτελέσει τη μεγαλύτερη πολιτική πράξη. Μπορεί το σύστημα και οι πολιτικοί, οι Λαιστρυγόνες και οι Κύκλωπες να μας έχουν κάνουν τη ζωή δύσκολη μα μια μαντινάδα λέει  «Σαν είν’ ο τράγος δυνατός δεν τονε σταίνει μάντρα, ο άντρας κάνει τη γενιά και όχι η γενιά τον άντρα». Όπου άντρας βάλε άνθρωπος και κάνε τα κουμάντα σου.

Δεν θα σου ευχηθώ καλή τύχη σε αυτό αλλά καλή δύναμη, γιατί κάποια πράγματα δεν γίνονται στην τύχη.”