Δώσε γκρίνια στο λαό σου…
Georgia

Σήμερα, θα ήθελα να γκρινιάξω λίγο, για όσους και όσες γκρινιάζουν συστηματικά, έκαστος για τους δικούς του ανώμαλους λόγους, όπως έλεγε σοφά ένας φίλος.

Δεν αντιλέγω, η σύγχρονη πραγματικότητα μας δίνει αρκετούς λόγους να παραπονιόμαστε συνεχώς και να είμαστε σκυθρωποί και μουρτζούφληδες: οι λογαριασμοί τρέχουν, τα μισθά δε φτάνουν, φόροι ολούθε, μοναξιά, άγχος, στρες, παχυσαρκία, αγωνία, αβεβαιότητα! Οπότε, καταλαβαίνω γιατί κάποιοι, κάποιες φορές, το κάνουν και δεν τους αδικώ. Μην μου παίρνεις θάρρος! Κάποιοι, κάποιες φορές, είπα! Όχι όλοι, που το έχεις πάρει σχοινί κορδόνι και μονίμως κατσουφιάζεις με το παραμικρό! Γκριν, γκριν, γκριν, από Δευτέρα έως Παρασκευή, λες κι ήμαστε δημόσια υπηρεσία! Να περιμένουμε το Σαββατοκύριακο να δούμε λίγο δόντι! Λίγο συμπαντικός οίκτος και γαλαξιακό έλεος!

Προσωπικά, πιστεύω πως η γκρίνια και δη χωρίς ουσιαστικό λόγο, θα έπρεπε να διώκεται ποινικά! Ναι ρε φίλος, καταλαβαίνω, ίσως γεννήθηκες με νεύρα, ίσως έπαθες κάπως Οβελίξ πέφτοντας μικρός στο καζάνι με τον καφέ, τον βαρύ, όχι κανένα ντεκαφεϊνέ με γάλα και στέβια. Αλλά, ο συνάνθρωπός σου, ο θετικούλης, τι σου φταίει να σ’ ακούει να μουρμουράς μέρα νύχτα για το πόσο άδικη και μαύρη είναι η ζωή; Προβλήματα αυτός δεν έχει νομίζεις; Αν σε γδάρει κάποια στιγμή που τον έχεις φτάσει στο Αμήν, να μην υπάρχει ένα Δίκαιο Γκρίνιας, ώστε να καλυφθεί και να αθωωθεί στο δικαστήριο;

Στο διά ταύτα: αρχικά, βαρέθηκα να ακούω γκρίνια για τη δουλειά! Που πρέπει να ξυπνήσω το πρωί, να πάρω μετρό ή αμάξι, να φάω κίνηση, να πάω σε ένα αφεντικό που έχει νεύρα και γκρινιάζει, να περάσω 8 εργατοώρες κατσούφης και αγχωμένος, να έχω συναδέλφους που πάλι γκρινιάζουν! Νισάφι! Δεν μπορεί όλα να είναι τόσο μα τόσο μαύρα πια! Κάτι καλό θα παίρνεις από τη δουλειά! Αν όχι και αν δεν είναι και καλά τα λεφτά, παραιτήσου και ψάξε κάτι άλλο που σε κάνει πιο χαρούμενο τουλάχιστον, τι να πω! Μια αλλαγή εργασιακού περιβάλλοντος, ίσως σου κάνει καλό! Να μου πεις, δεν είναι τόσο απλό και εύκολο! Ναι, δεν είναι, το ξέρω πολύ καλά! Αλλά, τι να κάνουμε; Πιστεύω και ελπίζω στο καλύτερο! Να χαίρεσαι που έχεις δουλειά τουλάχιστον! Γιατί υπάρχουν άνθρωποι άνεργοι, που έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν με την αβεβαιότητα που τους δέρνει, όμως δεν το βάζουν κάτω, ούτε μιζεριάζουν συνεχώς!

Έπειτα, η γκρίνια του δεν έχω γκόμενο! Χαλάρωσε κουκλάκι μου και θα βρεις! Κάτσε λίγο να τα βρεις και με τον εαυτό σου να στανιάρεις πρώτα! Γιατί αν όχι, ο χωρισμός, ένα πτι φουρ δρόμος και ξανά μανά γκρίνια! Το θέμα είναι να πάθεις έρωτα, μπας και ηρεμήσει καμιά ορμόνη και σωθούμε οι υπόλοιποι! Γιατί κακά τα ψέματα, δίχως έρωτα, τι να τον κάνεις το γκόμενο; Πάλι θα γκρινιάζεις!

“Appreciate those people that still try to be funny and make you laugh while they’re going through some shit and are sad themselves.”

Η γκρίνια του πότε θα γίνω μάνα και του είμαι μάνα! Φτάνει! Δε λέω, χτυπάνε βιολογικά ρολόγια και εκατό ξυπνητήρια αντίστοιχα, όμως άσε λίγο την καλή ροή να κάνει δουλίτσα! Οι μισές “πότε θα γίνω μάνα” κι οι υπόλοιπες “δεν προλαβαίνω, έχω παιδιά”! Σεβαστά όλα, όμως για πάρτο λίγο αλλιώς. Μπορεί να μην είσαι έτοιμη για παιδιά, μπορεί να έχει άλλα σχέδια η ζωή για σένα! Μπορεί άλλο να θέλει η ψυχή σου. Όσο για σένα, που έχεις παιδιά και έχεις κάπως αγανακτήσει, γιατί θες προσωπικό χρόνο, είμαι σίγουρη ότι μπορείς να βρεις, κι αν όχι, απόλαυσε τη μητρότητα – ευλογία και σκέψου πως κάποιες δε μπορούν καν να κάνουν παιδιά! Λίγη ευγνωμοσύνη δε βλάπτει.

Η γκρίνια του δε μου φτάνουν τα λεφτά! Γκρίνια μάστιγα! Πλήττει όλους και όλα! Το είπε ο κυριούλης, λεφτά υπάρχουν. Ναι ΟΚ, κι εγώ ονειρεύομαι να κερδίσω το τζόκερ, δε μου περισσεύουν, όμως έχει τόσα τζάμπα πράγματα που μπορούν να σου δώσουν τόση χαρά: ένας περίπατος μια ηλιόλουστη μέρα, μια βόλτα στη θάλασσα, λίγο τζόγκινγκ, αγαπημένα τραγούδια στο ραδιόφωνο, ένας χορός στο σαλόνι σου, μια ταινία στην TV, ένα βιβλίο δανεικό, μια κουβέντα με ένα φίλο σου! Τόσα, κι όλα τζάμπα! Βάλτα στη ζωή σου να σου φτιάξει λίγο το κέφι! Τόσοι άνθρωποι επιβιώνουν με ακόμα λιγότερα και είναι γελαστοί κι ευτυχισμένοι. Ξέρεις πολύ καλά τι θέλω να πω και μην πας να μου αναφέρεις ότι κοιτάμε τα καλύτερα και όχι τα χειρότερα! Χαίρω πολύ!

Η γκρίνια του δεν έχω χρόνο! Καλά, αστείο μεγάλο! Έχεις και παραέχεις αν θέλεις! Όποιος θέλει, βρίσκει, πίστεψέ με! Μη μου γκρινιάζεις για το ότι δεν προλαβαίνεις π.χ. να πας γυμναστήριο, ενώ μιλάς δυο ώρες στο τηλέφωνο με την κολλητή σου! Κάνε μια καλύτερη διαχείριση χρόνου να σε χαρώ! Βεβαίως και μπορείς, όλα στο μυαλό είναι! Δεν είπα να γίνεις χίλια κομμάτια, κατά το Μαίρη Παναγιωταρά.

Η χειρότερη γκρίνια όλων δε, είναι αυτή του δε μου κάναν καλό το ποτό στο μπαρ, έχει ουρά στο σουπερμάρκετ, δεν έχει καλαμαράκια στην παραθαλάσσια ταβέρνα, μου ‘σπασε ένα νύχι, μπούκλανε μια τρίχα απ’ το δεξί μου ρουθούνι, γιατί ίδρωσα απ ’το χορό, έχει πολύ ήλιο, φυσάει στη Μύκονο, έχει υπερβολικά καταγάλανο νερό στον Άγιο Δομίνικο και άλλα τέτοια χαζά! Έλεος και πάλι! Άσε την ξινίλα σου στην άκρη, σώπα και ζήσε τη στιγμή! Απόλαυσέ την! Πρέπει να πάθεις κάτι τρομακτικό για να καταλάβεις ότι η ζωή δεν είναι δεδομένη και ότι οι μικρές χαρές δίνουν αξία;

Στο σημείο αυτό να πω ότι εξαιρείται η γκρίνια περιόδου, καθότι παροδική και με ορμονικά αίτια. Ευχαριστώ και συνεχίζω.

Εντάξει, αν ήμασταν στο στρουμφοχωριό θα μου έλεγες: «μου τη δίνει το άρθρο σου», καταλαβαίνω! Μια σοφή παροιμία λέει: “άστον γκρινιάρη στην γκρίνια του”, σαν τον τρελό ένα πράγμα! Σάματις, παραδέχεται και κανένας ότι είναι όντως γκρινιάρης και μιζεράμπλ; Όχι, δε θα κάνω εγώ κουμάντο στην ψυχοσύνθεσή σου, θες να ξοδεύεις τζάμπα σάλιο γκρινιάζοντας, κάνε το. Αλλά μόνος σου, στο μπάνιο ή στο κεφάλι σου ή γράψτο ή τράγουδα το ή χόρεψέ το.

Απλά, συχώρα με που θέλω να βάλω κάποια όρια! Πόση μιζέρια να αντέξει ένας άνθρωπος; Δεν είναι πολύ εύκολο να διατηρήσει κάποιος θετική στάση όταν όλοι γύρω γκρινιάζουν και μεμψιμοιρούν! Κάποια στιγμή θα ξεσπάσει και δικαιολογημένα. Καλό είναι να θέσεις τα όριά σου. Αν αυτός που σε φορτώνει αρνητίλα είναι αγαπημένο σου πρόσωπο και τον πονάς, προσπάθησε να τον καταλάβεις, ρώτα να μάθεις τι θέλει και τι θα τον έκανε πιο ευτυχισμένο και προσπάθησε να του δώσεις με όμορφο τρόπο μια συμβουλή, ίσως σ’ ακούσει και βελτιώσει τον τρόπο που βλέπει τα πράγματα.

Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που γκρινιάζουν απλά για να τραβήξουν την προσοχή! Αγάπη θέλουν, στοργή και προδέρμ βρε, τι δεν καταλαβαίνεις μαρή θετικιά; Σε περίπτωση που μπορείς να τους βγάλεις από τη ζωή σου κάντο το γρηγορότερο, είναι το πιο συνετό. Σε περίπτωση που δε μπορείς, δώστους λίγο χρόνο, φέρσου με αγάπη και οπλίσου με υπομονή. Αλλά, είπαμε, όρια για τη δική σου ψυχική υγεία!

Μπορώ να γκρινιάζω ώρες για τη γκρίνια, αν θέλω! Υπάρχουν τόσοι λόγοι τη σήμερον ημέρα! Όμως, υπάρχουν και άλλοι τόσοι να μην το κάνω! Είναι καθαρά στάση ζωής και εάν δεν είναι παθολογική η γκρίνια σου, θα ήθελα να σκεφτείς σοβαρά το ενδεχόμενο να υιοθετήσεις κάπως μια πιο θετική στάση απέναντι στα πράγματα! Υπάρχουν άνθρωποι που τους συμβαίνουν διάφορες ατυχίες στη ζωή και δεν τους παίρνεις χαμπάρι! Δεν τις βγάζουν βούκινο, κλαίνε βουβά αν έτσι νιώθουν, και προσπαθούν να φτιάξουν το κέφι στους γύρω τους και να τους κάνουν να γελάσουν κιόλας, μεταδίδοντας ό,τι θετικό έχουν μέσα τους, παρόλο που οι ίδιοι δεν είναι και στην καλύτερη τους φάση! Δεν λέω να γίνεις σαν αυτούς αν δεν μπορείς, αλλά παραδειγματίσου, εκτίμησε και σεβάσου το γεγονός ότι δε σου φορτώνουν αρνητική ενέργεια, παρόλα τα σκατά που μπορεί να περνάνε! Χαμογέλα μου τώρα που άνοιξε κι ο καιρός! Χαμογέλα μου λίγο να σε χαρώ! Δεν έχεις ιδέα πόσο καλό σου κάνει και πόσο πιο όμορφος δείχνεις!

Φήμες, αλλά και ο Αντρέας Μικρούτσικος, λένε ότι το χαμόγελο είναι μεταδοτικό και έχει τη δύναμη να αλλάξει προς το καλύτερο τον κόσμο τούτο! Think green, με λιγότερο γκριν γκριν! Μπορείς!