Do New York, Don’t New York – Vol.1

Nikos
Το ομολογώ, μου αρέσει να βάζω τα πράγματα σε κουτάκια. Σε θέσεις. Σε κλίμακες. Όπως θες πες το. Αν θες, πες το και OCD, το παραδέχομαι, είμαι από αυτούς. Εντάξει, δε γυρνάω και τα χαρτονομίσματα στο πορτοφόλι όλα από την ίδια πλευρά, αλλά κατά χρηματική αξία, ναι θα τα βάλω… Τελοσπάντων, ήθελα απλώς να πω ότι μου αρέσουν οι λίστες. Και τα bullet points. Και οι συγκριτικοί πίνακες, βρε αδερφέ!

 

Τον περασμένο μήνα βρέθηκα για μία εβδομάδα στη Νέα Υόρκη, με δύο φίλους (δεν είναι άσχετο, περίμενε!). Ήταν η δεύτερη φορά στο Μεγάλο Μήλο. Η πρώτη πριν 10 χρόνια ακριβώς, και το πρώτο μου ταξίδι εκτός Ευρώπης. Φαντάσου ότι τότε είχα πετάξει με Ολυμπιακή! Και για να προλάβω ερώτηση που μου έχει ήδη γίνει, όχι, δεν καπνίζαμε μέσα στο αεροπλάνο… Λένε ότι η δεύτερη φορά που επισκεπτόμαστε έναν προορισμό είναι πάντα η καλύτερη. Δεν ξέρω αν αυτό ισχύει έτσι απόλυτα, αλλά σίγουρα είναι πιο ουσιαστική, πιο συνειδητοποιημένη, πιο ραμμένη στα μέτρα μας. Επιστρέφοντας πίσω λοιπόν, σκέφτηκα να κάνω μία λίστα. Μία λίστα με εκείνα που μου άρεσαν κι εκείνα που μου άρεσαν λιγότερο, με εκείνα που θα ξαναέκανα κι εκείνα που όχι. Έτσι για να τα θυμάμαι για την επόμενη φορά! Κι αν βοηθήσει και κάποιους άλλους στις επιλογές τους, ακόμα καλύτερα!

Απο Αριστερά: 1.Hyatt Place New York/Midtown-South 2.Doyers St., Chinatown
Ας το πιάσουμε όμως από την αρχή.

 

[DON’T] Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό, αλλά πιστέψτε με, το μόνο που διαφοροποιεί το κόστος ενός ταξιδιού μίας εβδομάδας στη Νέα Υόρκη, από μία εβδομάδα στο Λονδίνο, δεν είναι ούτε το αεροπορικό εισιτήριο, ούτε το κόστος ζωής. Είναι απλώς και μόνο η διαμονή. Ακούγεται περίεργο, ειδικά αυτό με το αεροπορικό, αλλά θα πω μόνο μία αρχική τιμή: 280 Ευρώ. Ναι, με επιστροφή. Ε ναι, τελική τιμή! Αστείο, ε; Όχι, αυτή είναι η χαμηλότερη τιμή που βρήκα πριν λίγο για 2-13 Φεβρουαρίου, με τη Royal Jordanian, μέσω Αμμάν. Κι αν κάποιος δε θέλει να ταλαιπωρηθεί με transit, οι απευθείας πτήσεις ξεκινούν από τα 400 Ευρώ με την Emirates. Συνεπώς, δεν είναι το αεροπορικό εισιτήριο αυτό που πρέπει κανείς να ψάξει πρώτο και αρκετούς μήνες πριν!

[DO] Αυτό που ουσιαστικά θα κρατήσει το κόστος του ταξιδιού χαμηλό, είναι η διαμονή, και από εκεί ξεκινάμε! Αν ψάξετε έγκαιρα και με υπομονή, κι εξασφαλίσετε τη διαμονή, πετυχαίνοντας μία τιμή προσφοράς, θα αποφύγετε να πληρώσετε 200 και 250 δολάρια την ημέρα, για ένα decent βασικό δωμάτιο σε 3-άστερο ξενοδοχείο στο νότιο Manhattan. Κατά την αναζήτηση, κάντε την κράτηση αμέσως – το δωμάτιο μπορεί να μην υπάρχει στα επόμενα λεπτά, και προτιμήστε κρατήσεις με δυνατότητα δωρεάν ακύρωσης, γιατί πρώτον, μπορεί να πέσετε πάνω σε κάτι ακόμα καλύτερο αύριο και δεύτερον, δεν έχετε κλείσει ακόμα την πτήση! Επικεντρώστε επίσης την περιοχή αναζήτησης, στο νότιο Manhattan, δηλαδή οτιδήποτε βρίσκεται κάτω από το Central Park (60th Street) και φυσικά κοντά σε σταθμό του μετρό.

 

[DON’T] Για τη μεταφορά από το αεροδρόμιο, είτε αυτό είναι το JFK είτε το Newark, προς το ξενοδοχείο, δεν υπάρχει λόγος ούτε να δώσετε 100 δολάρια για ταξί ή Uber (οι τιμές της Uber προσαρμόζονται αναλόγως των ωρών αιχμής και της ζήτησης), ούτε να ταλαιπωρηθείτε αλλάζοντας δύο λεωφορεία και τρία τρένα με τις βαλίτσες (ξεχάστε τις κυλιόμενες σκάλες στους σταθμούς του μετρό…)

[DO] Χρησιμοποιήστε τις υπηρεσίες shared ride που προσφέρουν πολλές εταιρίες transfer, από και προς το αεροδρόμιο, με κράτηση. Ενδεικτικά: www.supershuttle.com. Με 20 δολάρια το άτομο, ένα minivan σας περιμένει φτάνοντας στο αεροδρόμιο για να σας αφήσει στην πόρτα του ξενοδοχείου. Το μόνο τίμημα είναι πως μπορεί να χρειαστεί να περιμένετε 10-15 λεπτά στο αεροδρόμιο για τους υπόλοιπους επιβάτες και να περάσει από 1-2 άλλα ξενοδοχεία στην ίδια περιοχή, πριν σας αφήσει. Χάθηκε ο κόσμος για μία μικρή βόλτα στο Manhattan πριν φτάσετε στο ξενοδοχείο;

 

[DON’T] Φτάνοντας στην πόλη αυτή, δεν είναι απαραίτητο να έχετε ενεργοποιημένα δεδομένα με περιαγωγή στο κινητό σας – τα οποία θα σας στοιχίσουν ακριβά, για να έχετε πρόσβαση σε χάρτες ή να βρείτε που θα φάτε. Ούτε χρειάζεται να ψάξετε τα πάντα στο WiFi του ξενοδοχείου, πριν φύγετε.

[DO] Πριν ταξιδέψετε, απενεργοποιήστε τα δεδομένα περιαγωγής (ακόμη και αυτά που με ένα ημερήσιο ποσό χρησιμοποιείτε το πακέτο δεδομένων σας), και κατεβάστε στο Google Maps του κινητού σας, τον offline χάρτη του Manhattan. Έτσι, ακόμη και offline, θα είστε σε θέση να πλοηγειθείτε άνετα στην πόλη, η οποία έχει ήδη ένα σημαντικό επίπεδο ευκολίας με απόλυτα τετραγωνισμένα οικοδομικά τετράγωνα και την αρίθμηση των δρόμων και των λεωφόρων. Επιπλέον, στη Νέα Υόρκη μπορείτε να βρείτε δίκτυα WiFi, προσβάσιμα χωρίς κωδικό, κυριολεκτικά παντού! Σε όλους τους σταθμούς μετρό, σε όλα τα εστιατόρια, σε όλα τα εμπορικά καταστήματα. Αν θελήσετε να ψάξετε κάτι στο ίντερνετ, ενώ είστε στο δρόμο, απλώς σταματήστε για παράδειγμα έξω από το H&M, ή μπείτε στον επόμενο σταθμό μετρό και συνδεθείτε στο δίκτυο. Απλά και ανέξοδα!

Συνεχίζεται…